Alerta: ESPIGUES, un petit perill pel teu animal

La primavera. El moment en que tot floreix. Camps plens de flors, però també plens d'espigues! Són petites, però perilloses, ja que poden provocar greus problemes al teu pelut.  

Quins problemes li poden provocar les espigues a la teva mascota?

A causa de la seva mida reduïda i la forma d'arpó, els és molt fàcil...

ENTRAR AL CONDUCTE AUDITIU
L'espiga provoca lesions al conducte auditiu i, en cas que no es tregui ràpidament, pot arribar a provocar otitis (infecció de l'orella). Sobretot els gossos que tenen molt de pèl i/o orelles caigudes són de risc, ja que l'espiga pot quedar atrapada al pèl i a poc a poc pot anar cap a dins del canal auditiu.
ENTRAR A DINS DEL NAS
L'espiga pot provocar lesions a la mucosa nasal i d'aquí pot passar als pulmons i provocar complicacions més greus com l'efusió pleural.
ENGANXAR-SE AL PÈL I CLAVAR-SE A LA PELL
Les espigues poden quedar enganxades al pèl de les potes. Si no es treuen, hi ha risc que penetrin la pell i causin petits abscessos. Aquests abscessos poden mostrar-se com petits nòduls vermells. Si no s'actua aviat, l'espiga clavada pot migrar i produir un abscés més gran, de manera que serà més difícil que es curi.
COL·LOCAR-SE A LA CONJUNTIVA DE L'ULL
Els ulls són molt delicats. Si una espiga està amagada a la conjuntiva ocular, l'ull reaccionarà amb una forta irritació i llagrimeig. A més a més, l'espiga pot arribar a danyar la cornea i produir úlceres greus.
QUEDAR-SE ATRAPADES ENTRE LES DENTS O CLAVADES A LA MUCOSA ORAL
Les espigues també poden quedar entre les dents de la teva mascota. Li poden provocar molèsties i inflamació a la zona bucal. També es poden clavar a la mucosa oral, que pot acabar amb lesions i infecció de la boca.
 

Com pots saber que el teu gos té una espiga?

Els símptomes són diferents segons on sigui l'espiga. Si l'espiga és...

A LES POTES
Veuràs que no para de llepar-se la pota on té l'espiga.
A DINS DEL NAS
Esternuts. Si l'espiga entra dins de les fosses nasals, pot estimular l'acte d'esternudar. Amb l'esternut pots veure que surten petites gotetes de sang, a causa de les lesions que ha pogut produir l'espiga a la mucosa nasal. També pots veure que es frega el nas per terra o se'l toca constantment amb les potes.
AL CONDUCTE AUDITIU
Sacsejada d'orelles / moviment amb el cap
ALS PULMONS / TRÀQUEA
Tos
A LA CAVITAT BUCAL
Dificultat per menjar i/o salivació.
ALS ULLS
Llagrimeig, inflamació i vermellor dels ulls. També pots veure que fa més lleganya del compte i té una coloració groguenca/marronosa. Si veus que algun dels ulls del teu pelut comença a llagrimejar en excés, tanca i obre l'ull constantment. Si té l'ull vermell o no es para de tocar l'ull amb la pota: ALERTA! Pot ser signe que tingui una espiga a l'ull. És vital actuar ràpidament en aquests casos, ja que pot produir greus úlceres corneals de difícil curació.
Quins són els símptomes que la meva mascota té una espiga

Després de cada passeig revisa que no té cap espiga.

És important que després del passeig revisis les potes (sobretot entre els coixinets i la zona interdigital) i les orelles del teu pelut per comprovar que no té cap espiga. veterinari girona. Zones on es claven les espigues

Per què és tan important revisar si el teu pelut té espigues després del passeig?

Les espigues poden provocar dolor, irritació i també, en els casos més greus, poden arribar a provocar una infecció a la cavitat toràcica (piotòrax) i a l'abdomen (peritonitis). El piotòrax i la peritonitis són patologies greus que poden posar en risc la vida del teu animal.  

En cas que vegis qualsevol dels símptomes que t'hem esmentat, vine a la clínica veterinària. Actua RÀPID, no deixis evolucionar el problema.

 
  Si tens qualsevol dubte, deixa'ns un comentari o bé ens pots trucar al 972202352 o enviar un email a [email protected] .  

El veterinari que t'escolta, t'ajuda i t'aconsella: Clínica veterinària Multifauna Girona.

Comentaris

Este sitio web utiliza cookies para mejorar su experiencia.