Alerta - CALÇOTS, un gran enemic del pelut

Els calçots són especialment valorats a la cultura catalana, i és per aquestes dates que tothom espera en candeletes la celebració de les famoses CALÇOTADES. Però alerta, sabies que els calçots són tòxics pel teu pelut sigui un gos o un gat?  

Comencem parlant del famós calçot… que és realment el calçot, aquest vegetal que ens torna bojos a la majoria?

  El calçot és un tipus de ceba que s’ha posat molt de moda en els últims anys. Sobretot s’han fet famoses les calçotades, l’excusa perfecte per reunir a la família i amics per passar una bona estona. La temporada dels calçots i calçotades sol anar de Gener a finals d’Abril. veterinari girona t'alerta que els calçots són tòxics pels gossos

Per què els calçots són perillosos pel teu pelut?

  Els calçots és un tipus de ceba. Les cebes, porros i alls formen part de la família de les liliàcies. Aquesta família de vegetals són capaços de destruir els eritròcits (glòbuls vermells), produint així una anèmia hemolítica.  

Què provoquen els calçots al teu pelut?

  Els eritròcits són les cèl·lules responsables de transportar l'oxigen a totes les cèl·lules del cos. L'oxigen és imprescindible pel bon funcionament de les cèl·lules, de manera que quan els eritròcits són destruïts per la ingesta de calçots, la quantitat d'oxigen que arriba a les cèl·lules disminueix. Davant d'aquest dèficit, el cos de l'animal reacciona provocant taquicàrdia (augment de la freqüència cardíaca), pal·lidesa de les mucoses, vòmits, debilitat general, dificultat per caminar, entre altres símptomes. veterinari girona alerta aliments toxics per gossos

Oh no, el meu pelut ha robat calçots! Què he de fer?

  Si el teu pelut ha menjat calçots, sigui perquè els ha "robat" o alguna persona no s'ha pogut resistir i li n'ha donat, has d'anar ràpidament al veterinari!   La velocitat amb què detectis el problema i vagis el veterinari és clau perquè el pronòstic del teu pelut sigui menys greu.   Cada animal és diferent, i per això cada cas també ho és. Depenent de la raça, mida, malalties que tingui el teu pelut, medicació que estigui prenent, la quantitat de calçots ingerida... pot variar la gravetat del cas.  

Multifauna TIPS per protegir el teu pelut dels calçots

 
  • No portar el teu pelut a una calçotada: calçotades i el teu pelut no és una bona combinació. Així que si el pots deixar a casa, millor que millor. Organitzat bé el dia i reserva unes hores al matí per treure a passejar el teu pelut. Intenta fer una passejada o excursió llarga, d'un parell d'hores seria ideal. Aconseguiràs que estigui més tranquil a casa i gaudireu unes horetes del dia junts.
Si te'l vols emportar a la calçotada...aliment tòxic gos calçots
  • Comunicar a TOTHOM de la festa el perquè el teu pelut no pot menjar calçots. Insisteix que els calçots són molt tòxics i que poden comportar conseqüències molt greus per a ell. Insisteix sobretot amb els nens i la gent gran.
  • No només els calçots són perillosos pel teu gos. També el greix de la carn i tota la varietat d'ingredients de l a salsa de calçot, que li poden provocar diarrees, dermatitis, i vòmits.
  • Ofereix aigua neta i fresca en tot moment al teu animal.
  • Estigues pendent del que fa el teu pelut. El seu benestar depèn de tu.

En cas que tinguis qualsevol URGÈNCIA en plena calçotada o en qualsevol altre moment, truca'ns! Per nosaltres no hi ha horaris, cuidem al teu pelut en tot moment.


Si tens qualsevol dubte, deixa'ns un comentari o bé ens pots trucar al 972202352 o enviar un email a [email protected] .

El veterinari que t'escolta, t'ajuda i t'aconsella: Clínica veterinària Multifauna Girona.

Comentaris

Júlia Batlló Pla
Bon dia. Em dic Júlia Batlló Pla, i sóc estudiant de periodisme a la Pompeu Fabra de Barcelona. Em poso en contacte amb vosaltres perquè estem fent un projecte a la universitat sobre els calçots, i hem d'escriure una notícia sobre si "els calçots són perjudicials, o no pels animals, o per algun en concret". He trobat la vostra pàgina web i m'agraderia saber si em podríeu donar més informació sobre aquest tema. Si us sembla bé, podríem trobar un dia per fer una entrevista que pot ser online, per videotrucada o per trucada de veu. O bé, també us puc passar les preguntes que tinc per correu o per on trobeu addient. Us deixo a continuació el meu correu per poder contactar: [email protected] Moltes gràcies, Júlia.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar su experiencia.