Consells per celebrar un Nadal segur amb el teu pelut

Els dies de Nadal són per gaudir amb els amics i la família. I quan diem família, també ens referim als gossos i gats. Però, alerta, perquè és en aquesta època quan apareixen nous perills pel teu pelut!

Aquí et fem un resum perquè puguis evitar els perills del Nadal i no hagis d’anar a urgències aquestes festes.

Resum veterinari perills gos i gat

PLANTES

Flor de Nadal o Ponsètia

Qualsevol part de la ponsètia és tòxica pels gossos i gats. Al ser ingerida pot causar dolor abdominal amb vòmits i diarrea.

Grèvol

Molt tòxic per a gossos i gats! Quan es mengen els fruits vermells o les fulles produeixen diarrea i vòmits aguts, amb somnolència i malestar general. Pot arribar a provocar la mort.

Vesc

Els seus fruits blancs són tòxics, provoquen des de vòmits i diarrea fins a símptomes neurològics o cardiovasculars. La ingestió massiva pot arribar a provocar la mort.

Lliris

Aquesta flor és molt tòxica pel gat, i en menys mesura pel gos. Pel gat totes les parts del lliri són tòxiques, fins i tot beure l’aigua del gerro de les flors pot ser perillós. El lliri provoca dany renal, la qual pot acabar amb la mort.

MENJAR / BEGUDES

Xocolata

La xocolata conté teobromina, aquesta pot causar diarrea, vòmits, tremolors i convulsions, hipertensió i inclús la mort. La reacció depèn del tipus de xocolata i la dosis ingerida (els grams de xocolata per pes de la mascota). Si la vostra mascota ha menjat xocolata podeu trucar a la clínica, juntament amb el pes i els grams consumits podem recomanar si cal venir d’urgència per provocar el vòmit o si la dosis ingerida és insuficient per produir efectes tòxics.

Cafè i te

Conté cafeïna, i aquesta pot tenir el mateix efecte tòxic que la teobromina de la xocolata.

Nous de macadàmia

Depenent de la dosi ingerida, les nous de macadàmia poden provocar febre, vòmits, letargia, debilitat, tremolors i dificultat per caminar. El mecanisme tòxic és desconegut, però afecta el sistema muscular i neurològic. Alguns gossos desenvolupen pancreatitis a causa de l’alt contingut en greix.

Alvocat

L’alvocat conté Persina, aquesta substància és molt tòxica per rosegadors, remugants, cavalls i aus. En gossos i gats pot provocar una intoxicació lleu, amb vòmits, diarrea i pancreatitis.

Caramels

Els caramels sovint contenen xilitol, un edulcorant tòxic pels animals que pot causar una hipoglucèmia greu i dany hepàtic.

Raïms i panses

Poden provocar vòmits i diarrea i poden arribar a causar una insuficiència renal que pot causar la mort de l’animal. El mecanisme de la toxicitat és desconegut i la toxicitat no depèn de la quantitat ingerida, hi ha mascotes que en mengen i no els hi passa res, i n’hi ha que amb poca quantitat ingerida desenvolupen un dany renal greu.

Cebes, all, porro, all tendre

Els aliments de la família de les cebes i alls, com també el porro, all tendre, calçots són molt tòxics per a les mascotes en totes les seves formes: crus, cuinats, en pols... En la majoria de casos la ingestió causa gastroenteritis, irritació de la boca, nàusea, vòmits i diarrea. L’efecte més perillós és el dany que provoca a les cèl·lules sanguínies vermelles, provocant anèmia, dany renal i en casos severs la mort.

Alcohol

L’alcohol és un tòxic greu per les mascotes. Pot provocar debilitat, vòmits, tremolors i inclús la mort. Si us cau un got de vi o cervesa no deixeu que en llepin del terra.

Ossos

Tots sabem que els gossos gaudeixen molt menjant ossos. Tot i això, recomanem NO donar ossos als gossos. Els fragments d’os poden causar danys greus al tracte gastrointestinal fins a arribar a causar la mort de l’animal. Hi ha molt bones alternatives, com ossos de pell, banyes de cérvol o altres llaminadures per rosegar, que els hi agradaran igual al teu gos sense provocar cap perill!

Excessos

Recomanem no donar menjar al que no estan acostumats i el menjar que les persones mengem per Nadal sovint té un excés de sal i greixos que pot fer emmalaltir la nostra mascota. Millor que facin la seva dieta habitual o els hi podem donar alguna cosa especial feta especialment per a ells.

Anticongelant de cotxe

Un altre tòxic a tenir en compte durant l’hivern és l’anticongelant de cotxe (etilenglicol), de gust és dolç i als gossos i gats els hi agrada. Només llepant una petita quantitat que ha vessat a terra en emplenar el cotxe pot causar dany renal agut i fins i tot la mort.

DECORACIONS

Llums i decoracions de Nadal

Hem de vigilar amb les llums i les decoracions de Nadal. Quan no hi som és important que els animals no puguin arribar-hi, ja que poden rosegar els cables de les llums o quedar-se embolicats. I en el cas de gossos i gats joves o curiosos és rellevant evitar que es mengin les decoracions, que poden ser tòxiques i/o poden causar greus obstruccions intestinals.

QUÈ HAS DE FER SI LA TEVA MASCOTA S'HA INTOXICAT

Si la teva mascota ha pogut ingerir algun d’aquests tòxics truqueu-nos de seguida ( 972202352 ). Et podem aconsellar sobre si cal venir d’urgència per provocar el vòmit o si la dosis ingerida és insuficient per produir efectes tòxics.

Símtomes més habituals d'intoxicació

Els símptomes més habituals d’intoxicació són la hipersalivació, vòmits i diarrea, no voler menjar, debilitat i letargia. En alguns casos també poden provocar símptomes neurològics, com tremolors o convulsions. Si han passat massa hores i l’animal ja mostra símptomes és possible que s’hagi d’hospitalitzar per donar el tractament adequat. També es fan analítiques de sang per veure si el tòxic ha danyat els òrgans.

Com més aviat es tracti el teu pelut, més possibilitats de recuperar-se tindrà!


Si tens qualsevol dubte, deixa'ns un comentari o bé ens pots trucar al 972202352 o enviar un email a [email protected] .

El veterinari que t'escolta, t'ajuda i t'aconsella: Clínica veterinària Multifauna Girona.

 

Comentaris

Este sitio web utiliza cookies para mejorar su experiencia.