L'arribada d'un cadell a casa

Pots donar-li tot el que necessita?

Abans de fer el pas i anar a buscar un cadell has de pensar si un gos és la mascota ideal per a tu. 

1. Els gossos són animals socials, necessiten companyia i exercici físic.

Has de tenir prou temps lliure per anar a passejar-lo, educar-lo i jugar amb ell. En general s’han de treure unes 3 vegades al dia, però has de tenir en compte que els cadells s’han de treure molt més sovint, ja que necessiten sortir a fer pipi cada parell d’hores.
 

2. T'has de poder permetre posar-li les vacunes, el xip (obligatori), esterilitzar-lo i tenir en compte que hi poden haver imprevistos.

Sempre poden aparèixer malalties o accidents, val la pena plantejar-se si vols contractar una assegurança de salut.
 

3. Has de pensar a on deixaràs el teu pelut si no ens te'l pots emportar de viatge.

Tens familiars o amics que se’l puguin quedar o el deixaràs en una residència? 
 

I tot això durant els següents 13-15 anys!

Malauradament, molts gossos són abandonats cada any i has de ser molt conscient del que suposa tenir un gos.  

Millor un cadell o un gos adult?

CADELL

En general, els cadells necessiten molt més del teu temps que els adults. Has de començar de zero amb l’educació bàsica, has d’ensenyar-lo com quedar-se sol i a on fer les seves necessitats... 
Les primeres setmanes durant les nits ploraran i es despertaran sovint, es faran pipi i caca per tota la casa, quan els hi surtin les dents mossegaran i destrossaran les nostres coses o mobles...
Adoptar un cadell té l’avantatge de si inverteixes temps en fer una bona socialització i educació bàsica es poden evitar molts problemes de comportament. 

ADULT

Quan adoptes un adult, val la pena anar a conèixer el gos varies vegades, sortir a passejar amb ell, preguntar si hi ha problemes de comportament.
Hi ha molts gossos adults a les protectores que ens donaran molta menys feina que un cadell i és molt agraït adoptar un animal que ha estat abandonat.
 

Quin tipus de gos? 

Estil de vida

També t'has de plantejar quin tipus de gos és el més indicat pel teu estil de vida. Si ets una persona molt activa, t'anirà millor un gos energètic però, si ets més tranquil/a, millor que triïs un gos més tranquil i no necessiti fer molt d’exercici. 

Habitatge

Hem de pensar si casa teva està adaptada per a un gos. Si vius en un pis, un gos tranquil serà millor que un de molt energètic. 

Els gossos són animals socials, necessiten companyia i necessiten exercici físic, per molt gran que sigui el nostre jardí, caldrà portar-lo de passeig perquè es socialitzi amb altres animals i pugui tenir nous estímuls olfactius.

 

A on anirem a buscar el cadell? 

Quan ja saps que vols adoptar un cadell, ens hem de plantejar a on l’anirem a buscar.

PROTECTORES

Les protectores sovint tenen cadells o gossos joves i val la pena informar-se. També serà l’opció més econòmica, ja que amb el preu de l’adopció solen entrar les primeres vacunes, el xip i de vegades l’esterilització.

CRIADORS

Si vols una raça en concret, et recomanem buscar un bon criador. Generalment, un bon criador es dedica només a criar una raça o poques races i et poden ensenyar els pares del cadell (com a mínim la mare) i els documents i les proves mèdiques (per malalties genètiques, com la displàsia de cadera o ceguesa).

No haurien d’entregar gossets de menys de 8 setmanes. 

Pots buscar criadors  a la pàgina de la Real Sociedad Canina Española www.rsce.es  

Hem d’anar amb compte perquè malauradament hi ha molt de tràfic de gossets, que són importats de països que no tenen lleis de protecció d’animals.

Aquests cadells venen de granges de gossos a on viuen en molt males condicions tancats tota la vida per criar el màxim de cadells. Les mares s’abandonen quan ja no poden criar més i els cadells sovint arriben malalts perquè ni ells ni les seves mares estan vacunats i no han tingut una bona nutrició. A més, sovint han fet criar gossos amb parentesc, cosa que un criador associat a un club de cria amb pedigree no podria fer perquè els cadells poden patir malalties greus.
 

Quina és l’edat ideal per a adoptar un cadell?

L’edat ideal per a adoptar un cadell és a les 8 setmanes de vida, és quan ja no necessita l’alletament per part de la mare i quan comença l’etapa de socialització. És molt important que no es separi massa aviat de la mare, encara que aquesta potser ja no l’alleti, perquè aprengui com comportar-se amb altres gossos i persones (a no mossegar massa fort quan està jugant, a interpretar el llenguatge facial dels gossos...).   

Quan arriba el teu cadell:

CHEECK-LIST DE COSES QUE NECESSITARÀS TENIR A CASA:

  1. Bol per pinso i aigua (sempre han de tenir aigua fresca disponible)
  2. Pinso especial per a cadells de bona qualitat
  3. Premis per a donar quan ensenyem obediència bàsica
  4. Llit i manta
  5. Arnes i collar, corretja per a passejar. Una placa amb el telèfon pel collar.
  6. Joguines per tirar i per mossegar (kong)
  7. Bosses per recollir femtes
  8. Raspall pel pèl
  9. Raspall i pasta de dents 

Has de crear un espai segur a on el puguis deixar quan no el pots supervisar perquè els cadells ho mosseguen tot (cables elèctrics, figures de decoració, mobles...).

 

ELS PRIMERS DIES

Venir a viure a casa teva serà un canvi gran i estressant per a ell, durant les primeres setmanes has d’intentar que estigui al màxim acompanyat perquè fins llavors sempre haurà estat amb la seva mare i els altres cadells. 
Durant les primeres nits et recomanem que, a la nit, portis el seu llit a la teva habitació, o que et quedis dormint al sofà amb ell. Una vegada estigui acostumat a la seva nova casa ja podrà dormir sol. 
Després dels primers dies comença a deixar-lo sol, fent sortides graduals. Al principi el deixes sol molt poca estona i cada vegada vas augmentant el temps en que es queda sol. Abans de sortir li dones alguna cosa per entretenir-se i fer una associació positiva amb el fet de quedar-se sol (una joguina Kong plena de menjar o un os de pell per rossegar).
Quan tornis a casa, el saludes una vegada estigui tranquil

Els cadells poden sortir de passeig quan portin la segona vacuna, després de les 12 setmanes de vida. Fins llavors has de portar-lo en braços.

 

ACOSTUMAR-LO A FER LES NECESSITATS A ON TOCA:

Des del començament li has d’ensenyar a fer les necessitats a on vols que les faci. Si vius en una casa amb jardí, millor directament l’anem traient a fora. I si vius en un pis pots utilitzar paper de diari perquè encara no podrà tocar el carrer. Després has de fer una petita transició cap a fora.
Durant les primeres setmanes cada vegada que es desperta, que ha menjat o que ha acabat de jugar, el poses al lloc a on vols que ho faci. 
Si fa pipi o caca al lloc on toca: el premies verbalment i li dones un premi que li agradi molt (un petit trosset de pit de pollastre o frankfurt).
Si arribes i et trobes un accident: ho reculls i no el castigues! No pot associar el fet de fer pipi o caca amb el fet de renyar-lo, per tant no servirà de res.
Si veiem que està fent pipi o caca a on no toca: li dius ‘no’ i l’aixequem per a posar-lo al lloc a on volem que ho faci. I quan ho acabi de fer-ho allà, el premies. 
 

SOCIALITZACIÓ:

Els primers tres mesos de vida del teu cadell són els que formaran la seva personalitat i la manera com interactua amb l’entorn. Aquesta fase s’anomena l’etapa de socialització i és l’època de la vida més important fer formar el seu caràcter.

La socialització comença a la protectora o al criador i continua quan arriba a casa vostra. Un bon criador començarà el procés de socialització les primeres setmanes de vida, exposant-lo de manera suau al maneig i a diferents entorns, olors i sorolls. En aquesta etapa és molt important acostumar el vostre cadell de manera positiva a tota mena de persones, animals, sorolls, entorns i olors. Amb una bona socialització podem prevenir molts problemes de comportament (com por i agressivitat a altres animals o persones o sorolls) i aconseguirem tenir un company ben educat i feliç.  

COM FER LA INTRODUCCIÓ A NOVES OLORS, SOROLLS, PERSONES, ANIMALS I ENTORNS:

Has d’exposar-lo gradualment a coses noves, no vols que s’espanti i tingui una mala experiència!

Com al principi encara no portarà totes les vacunes el pots portar als braços a diferents llocs, a la ciutat, al cotxe... Vols que vegi una gran varietat de persones (bebès, nens, persones amb un bastó o cadira de rodes, amb paraigües i amb caputxa posada) i altres animals (els cadells poden tenir contacte amb gossos amb les vacunes al dia).
Una vegada porti les dues primeres vacunes ja el pots portar de passeig a tot arreu i així pot interactuar més amb altres gossos. És important portar premis i fer que l’experiència en tot moment sigui positiva pel cadell.
També és important que s’acostumi a deixar-se mirar les potes, orelles, ulls, dents, tallar les ungles, raspallar,... Si des de petit regularment i de manera suau l’acostumem a aquest maneig, serà molt més fàcil que ens ho deixi fer quan sigui gran.
També és molt recomanat fer un curs d’educació bàsica, per a aprendre a respondre a les ordres més importants (vina, seu, queda’t aquí,...) que ens facilitaran al dia a dia amb el nostre amic.

REVISIONS MÈDIQUES I VACUNES:

La teva veterinaria et recomanarà el millor per al teu cadell. En general aquestes són les pautes durant el primer any de vida:

Els cadells es desparasiten internament mensualment fins als 6 mesos. Sovint neixen amb cucs intestinals i per això ho fem més sovint a aquesta edat.
De seguida cal començar una bona prevenció de la Leishmaniosis, amb pipeta o collar. A partir dels 6 mesos es poden vacunar contra la leishmania.
La primera vacuna es posa a les 8 setmanes, la segona a les 12 setmanes i la tercera a les 16 setmanes de vida. 

Recorda que fins a que no s’hagi posat la segona vacuna no el pots treure de passeig tocant el carrer, ja que encara no està prou protegit. La vacunació el protegeix d’infeccions mortals, com la parvovirosis i la ràbia

El xip es posa als 2-3 mesos si no en té encara, i quan estigui identificat s’haurà de censar al municipi a on viu.
Si es vol viatjar fora d’Espanya però dins d’Europa serà necessari fer-li un passaport
L’esterilització es fa a partir dels 6 mesos, depenent del tipus de raça el teu veterinari o la teva veterinària et recomanarà quin és el moment òptim per la cirurgia.

Si tens qualsevol dubte, deixa'ns un comentari o bé ens pots trucar al 972202352 o enviar un email a [email protected] .

El veterinari que t'escolta, t'ajuda i t'aconsella: Clínica veterinària Multifauna Girona.

Comentaris

Este sitio web utiliza cookies para mejorar su experiencia.