Què és el flebòtom?

QUÈ SÓN?

flebotomo transmisor de la leishmaniosis canina. Veterinari Girona
  • Insectes semblants als mosquits. El seu cos és de color groc, de 2-3mm de longitud i recoberts de pèl.
  • Les femelles flebòtom s'alimenten de sang de gossos i d'altres mamífers com els ocells, gats i fins i tot persones.
  • Els pots trobar volant al capvespre i a la matinada.
  • Els hi agraden els ambients càlids. Per això els trobem de maig fins a l'octubre.
La activitat més gran és al juny/juliol i al setembre/octubre. És durant aquests mesos que el risc de transmissió de la leishmaniosi augmenta.
Alerta però, amb el canvi climàtic es preveu que el risc la vida de l'insecte transmissor d'aquest paràsit, el flebòtom, s'ha prolongat, per la qual cosa el risc d'infecció és un fet real durant tot l'any.

ON VIUEN ELS FLEBÒTOMS?

Els mosquits comuns solen criar i acumular-se en zones d'aigua estancada. Però els flebòtoms crien en llocs humits i foscos on hi ha restes de matèria orgànica.
Prefereixen estar a fora, a l'exterior però de vegades poden entrar dins dels edificis.
Les femelles són les úniques que s'alimenten de la sang dels seus hostes per poder fer i pondre els ous. Una vegada la femella ha picat i xuclat la sang, surten cap a l'exterior per fer la digestió de la sang i pondre els ous.

COM INFECTEN AL TEU GOS

Els flebòtoms adults, gràcies al vent, poden volar alguns quilòmetres de distància, fins a trobar les condicions ambientals més adequades i on hi ha gossos dels quals alimentar-se. La llum els atrau, per això els podem torbar al voltant de les cases.  

QUÈ PODEN PROVOCAR Al TEU GOS

El problema no és que el flebòtom piqui i lesioni la pell. El gran problema és que pot transmetre el praràsit leishmània al teu gos, transmetent d'aquesta manera la leishmaniosi. Quan el flebòtom ingereix sang d'un gos infectat, en aquesta sang hi ha la leishmània. Quan aquest flebòtom amb leishmània pica a un altre animal sa, li transmet la leishmània. La leishmània s'instal·la a les cèl·lules i causa danys als teixits afectats. En aquest moment, és quan diem que el gos té leishmaniosi.

Leishmaniosi: malaltia provocada pel paràsit leishmània.

Leishmània: paràsit que provoca la leishmaniosi.

La leishmaniosi se transmite por la picada del flebotomo El paràsit leishmània ataca a molts teixits diferents, per això els símptomes de la leishmaniasi són molt variables. En la majoria de casos produeix alteracions a la pell. Altres alteracions són oculars, artritis, disminució de pes, als ronyons o fetge. La leishmania provoca alteraciones oculares, lesiones en la piel, riñón y articulaciones

Una vegada que un gos s'infecta amb leishmaniosi, serà portador de la malaltia per tota la vida.

La leishmaniosi és una malaltia endèmica al nostre país, la qual cosa significa que és molt freqüent. Amb el canvi climàtic, la vida de l'insecte transmissor d'aquest paràsit, el flebòtom, s'ha prolongat, per la qual cosa el risc d'infecció és un fet real durant tot l'any.

COM POTS PROTEGIR EL TEU ANIMAL DELS FLEBÒTOMS?

El clima del nostre país fa molt difícil evitar les zones on viu el mosquit. A més a més, a causa del canvi climàtic el flebòtom s'està expandint per tot el país. Per aquesta raó, la utilització de productes repel·lents és una de les maneres més efectives per evitar que els flebòtoms piquin el teu gos. Pots utilitzar pipetes o collars de marques reconegudes. Alerta amb productes de baixa qualitat i de preus reduïts, ja que no donen una bona protecció contra el flebòtom. No te la juguis, compra bons productes al teu veterinari de confiança.

SOBRE LA LEISHMANIOSI

Descobreix més coses sobre la leishmaniosi aquí.  
Si tens qualsevol dubte, deixa'ns un comentari o bé ens pots trucar al 972202352 o enviar un email a [email protected] .  

El veterinari que t'escolta, t'ajuda i t'aconsella: Clínica veterinària Multifauna Girona.

Comentaris

Este sitio web utiliza cookies para mejorar su experiencia.