Cirurgia

A Clínica Veterinària Multifauna Girona disposem d’un quiròfan totalment equipat per realitzar tota mena de cirurgies, com:

 • Cirurgia reproductiva: cesària, tumors reproductius, infeccions de matriu (piòmetra),…
 • Cirurgies ortopèdiques: fractures, trencament del lligaments creuats, luxacions,…
 • Cirurgia oncològicatumors cutanis, orals, mamaris, intraabdominals,…
 • Cirurgia ocular: ectropi, entropi, prolapse de la glàndula de Harder, nòduls palpebrals, enucleació, tumors oculars,…
 • Cirurgia urinària: extracció de càlculs vesicals o uretrals, uretrostomies,…
 • Cirurgia digestiva: laparotomia exploratòria, extracció de cos estrany, torsions gàstriques, invaginacions intestinals, tumors gastrointestinals,…
 • Cirurgia oral: extracció peces dentals o tumors bucals,…

Neteja bucodental

La neteja dental es fa sota anestèsia. Sense sedar sovint no podem examinar completament la boca. A més, la neteja dental pot ser molesta i anestesiant assegurem que l’animal no tingui dolor.

Primer s’examina la cavitat oral i es mira si hi ha dents que estan en mal estat, causant dolor a l’animal, i si és necessari, aquestes s’extreuen.

La neteja es fa amb un ultrasò. Traiem la placa de les dents i de sota la línia gingival i per acabar es poleixen les dents.

La higiene oral és molt important pel benestar general i és clau per mantenir la teva mascota sana. 

Si un gos o gat pogués rentar-se les dents, no caldria fer neteges bucals freqüents, però com ells mateixos no ho poden fer i nosaltres sovint no ho fem prou regularment (això ho sabem per experiència pròpia, nosaltres també tenim mascotes), cal fer una neteja dental de tant en tant. Quan fem la revisió anual del teu pelut, sempre examinem les dents.

Les malalties periodontals causen dolor i això fa que l’animal deixi de menjar o mengi menys, de manera que no obté els nutrients que necessita. A part d’això, les infeccions dentals i gingivals fan que la cavitat oral es vegi ocupada per grans quantitats de bacteris. Aquests bacteris poden entrar al corrent sanguini i viatjar cap a altres àrees, causant efectes distants o sistèmics.

Els bacteris que es troben a la boca dels gossos i gats estan associades a l’endocarditis (inflamació i infecció de l’interior del cor) i a malaltia valvular. També el fetge i els ronyons, que filtren la sang, són especialment susceptibles als efectes de malaltia dental.

Per prevenir problemes greus, recomanem mantenir la boca i les dents netes. 

Castració i esterilització

La castració i l’esterilització són cirurgies rutinàries que es fan sota anestèsia general per evitar que els gossos i gats es reprodueixin.

La castració  treure els testicles per aconseguir una baixada en la testosterona. L’esterilització consisteix en treure els ovaris (i de vegades l’úter), d’aquesta manera les femelles deixaran de tenir zels i ja no podran criar.

Per què és recomanat esterilitzar la meva gossa?

L’esterilització és una cirurgia rutinària que consisteix en treure els ovaris (i de vegades l’úter) sota anestèsia general. Això vol dir que les femelles deixaran de tenir zels i ja no podran criar. També evitem malalties potencialment mortals, com tumors reproductius i mamaris i infeccions uterines (piòmetra).

Beneficis de la esterilització en la gossa:

 1. Deixen de tenir zels. Gosses no esterilitzades tenen el zel cada 6 mesos i pot durar 2-3 setmanes. Durant aquest temps s’ha d’evitar el contacte amb gossos mascles no castrats.
 2. Prevenció  del’ embaràs psicològic.
 3. Reducció del risc a patir tumors mamaris, el tipus de càncer més comú en gosses. 
 4. Eliminem risc a patir càncer ovari
 5. Eliminem risc de patir una piòmetra (infecció de l’úter)

A quina edat és recomanat esterilitzar la meva gossa?

En el cas de les gosses, si s’ esterilitzen abans del segon zel, reduïm al màxim el risc de malalties que es poden desenvolupar al llarg de la seva vida. Per tant, recomanem fer la cirurgia quan tinguin entre mig any i un any de vida.

Per què recomanem la castració dels gossos mascles

Castrant el nostre gos evitarem que s’escapi quan hi ha alguna gossa en zel i reduirem  l’agressivitat cap a altres gossos mascles. També prevenim tumors testiculars i hiperplàsia prostàtica.

Recomanem castrar el gos quan ha acabat el creixement, però sense deixar-ho fins que les conductes indesitjades s’han convertit en hàbits. Gossos de raça petita es poden castrar a partir dels 6 mesos i els de raça gran cap a l’any de vida.

Per què és recomanat esterilitzar la meva gata?

Amb l’esterilització la gata deixarà de tenir zels i no podrà quedar-se embarassada. Evitarem que pateixi de malalties d’ovaris i úter i tumors mamaris. També reduïm el risc a infectar-se de virus molt greus, com la leucèmia felina i la immunodeficiència felina.

A quina edat és recomanat esterilitzar la meva gata?

La recomanació en el cas de les gates és esterilitzar abans que arribin a la maduresa sexual, per tant, és ideal fer-ho cap als 5-6 mesos.

Per què recomanem la castració dels gats mascles?

Recomanem castrar els gats mascles per evitar que marxin de casa per buscar femelles i per evitar que marquin a dins de casa amb orina. Recomanem castrar entre els 5 i els 6 mesos, per evitar que arribin a la maduresa sexual.

En cas dels gats també hem de tenir en compte que si deixem que es reprodueixin lliurement faran que incrementi la població de gats de carrer i que poden infectar-se de malalties, com la leucèmia felina i el virus immunodeficiència felina.

Recomanem castrar els gats mascles per evitar que marxin de casa per buscar femelles i per evitar que marquin a dins de casa amb orina. Recomanem castrar entre els 5 i els 6 mesos, per evitar que arribin a la maduresa sexual.

En cas dels gats també hem de tenir en compte que si deixem que es reprodueixin lliurement faran que incrementi la població de gats de carrer i que poden infectar-se de malalties, com la leucèmia felina i el virus immunodeficiència felina.

Seguiex-nos
caCatalà