Medicina preventiva

Per a mantenir la teva mascota sana i feliç és important visitar al veterinari per vacunes i examinacions físiques. La freqüència de les visites depèn de diferents factors: l’edat, l’estil de vida i si té problemes de salut.
Els cadells al principi es visiten de manera mensual, mentre gossos i gats adults només un o dos cops a l’any.

Els animals no ens poden explicar si es troben malament, algunes espècies fins i tot amaguen les malalties i el dolor, així que és important visitar regularment una veterinària.
Durant la visita es fa un examen físic complet: es pesa l’animal, es mira la temperatura, el pols, s’ausculten els pulmons i el cor, es miren els ulls, les orelles i la boca.
El veterinari demanarà preguntes sobre la dieta, la ingesta d’aigua, els nivells d’activitat, canvis en el pes i comportament. Si és necessari es fan proves diagnòstiques i s’administren vacunes.

La medicina preventiva ajudarà a fer que la teva mascota tingui una vida més llarga i de més qualitat.

EN QUÈ CONSISTEIX LA MEDICINA PREVENTIVA
La vacunació: és essencial perquè el teu pelut adquireixi defenses contra diferents malalties infeccioses.
Els gossos es vacunen cada any contra la ràbia, parvovirosis, parainfluenza, leptospirosis, hepatitis infecciosa i el brom. També recomanen vacunar contra la leishmaniosi. Són malalties molt greus que poden posar fi a la vida del teu company.
La vacuna de la tos de les gosseres es posa abans d’una estada a una residència canina o quan són gossos molt socials.

Els gats es vacunen tots contra el calicivirus, la panleucopènia i la rinotraqueïtis infecciosa (que es transmeten via aèria) i els gats que surten a fora també els vacunem contra el virus de la leucèmia felina.

Detecció i prevenció de paràsits: molts paràsits són vectors de malalties. Algunes d’aquestes són molt greus i la prevenció és clau, com la leismaniosi. A més, si el teu pelut té paràsits, hi ha risc de contagi cap a tu i la teva família.

Una nutrició equilibrada: diuen que som el que mengem, i això també inclou el teu pelut. Perquè gaudeixi d’unes defenses fortes, és vital que la seva dieta sigui equilibrada tant pel que fa a les quantitats com en la varietat de nutrients. També és important que estigui dins del seu pes ideal i que li proporcionis una vida activa, amb l’exercici físic que requereixi en funció de la raça, de l’edat i del seu estat de salut.

Analítiques de sang: per detectar de manera precoç problemes de salut.

Visita sènior: en els últims anys de la vida del teu pelut, hi ha més risc que apareguin malalties o problemes associats a l’edat. És per això que recomanem fer un seguiment i manteniment de la seva salut de manera més constant, cosa que ens permet elaborar un diagnòstic més precoç de les malalties i actuar de manera més ràpida.

Higiene dental: La higiene oral és molt important pel benestar general i és clau per mantenir la teva mascota sana. Si un gos o gat pogués rentar-se les dents, no caldria fer neteges bucals freqüents, però com ells mateixos no ho poden fer i nosaltres sovint no ho fem prou regularment (això ho sabem per experiència pròpia, nosaltres també tenim mascotes…), cal fer una neteja dental de tant en tant.
Quan fem la revisió anual del teu pelut, sempre examinem les dents. Si veiem que necessiten una neteja, us informarem del procediment.

Les malalties periodontals (gingivitis, càlcul dental, caiguda de peces dentals i infeccions) causen dolor i això fa que l’animal deixi de menjar o mengi menys, de manera que no obté els nutrients que necessita. .

A part d’això, les infeccions dentals i gingivals fan que la cavitat oral es vegi ocupada per grans quantitats de bacterisAquests bacteris poden entrar al corrent sanguini i viatjar cap a altres àrees, causant efectes distants o sistèmics.

Els bacteris que es troben a la boca dels gossos i gats estan associades a l’endocarditis (inflamació i infecció de l’interior del cor) i a malaltia valvular. També el fetge i els ronyons, que filtren la sang, són especialment susceptibles als efectes de malaltia dental.
Per prevenir problemes greus, recomanem mantenir la boca i les dents netes.

A Clínica Veterinària Multifauna Girona t’informem de tots aquests procediments comuns en medicina preventiva, cuidant-nos del teu pelut i de la teva família.

El veterinari que t’escolta, t’ajuda i t’aconsella: Clínica Veterinària Multifauna Girona.

Seguiex-nos
caCatalà